Doma imamo dokaj uspešno kovinarsko delavnico. Pred več kot dvajsetimi leti je z njo začel moj mož Simon. Letos se mu je pri poslu pridružil še sin Leon, ki si zelo želi vpeljati v poslovanje nove metode dela. Pri nas doma se pri kosilu pogosto vse vrti okoli dela in delavnice, tako da sem tudi jaz na tekočem, kaj se dogaja.

Zadnjič je Leon predlagal, da bi elektroerozija lahko pripomogla h kvaliteti naših storitev. Izdelujemo namreč precizna orodja za nadaljnjo uporabo. Sama sem prvič slišala za besedo elektroerozija, Simon pa je rekel, da je že slišal, da s to metodo lahko zelo kvalitetno obdeluješ najmanjše artikle, vendar da jo ne pozna najbolje.

Leon nama je razložil, da je naprava za tako obdelovanje res dražja od ostalih, ampak da prinaša čisto nov način obdelovanja. Pa tudi, da elektroerozija porabi več elektrike, kar pa pri nas ne bi bil velik problem, saj imamo domačo sončno elektrarno. Naprava je menda sestavljena iz dveh delov:

  • električni del
  • mehanični del.

Povedal nama je še, da je na kvaliteto obdelave mogoče vplivati z obliko impulza:

  • hitrejše odnašanje materiala – dolgi impulzi
  • fina obdelava – pogosti, vendar kratki impulzi.

Videla sem, da Simona elektroerozija zelo zanima, predvsem mu je bilo všeč, da gre sin po njegovih stopinjah, da mu ni vseeno za družinski posel. Mislim, da je vsakemu staršu v veselje, če nekdo nadaljuje posel, v katerega si sam vložil veliko denarja in truda.

Elektroerozija nam bo odprla nove možnosti

Navadila sem se, da je bila elektroerozija prisotna pri kosilu skoraj vsak dan. Ker sem imela počasi tega pogovora dovolj, sem predlagala, da se odločimo za nakup potrebne naprave. Trenutno finančno stanje nam je dopuščalo to investicijo in kolikor sem razumela, bi bila to pametna naložba. Nenazadnje smo od vedno delali na temu, da je kvaliteta najpomembnejša. Na dolgi rok se to vedno splača. Videti je bilo, da sta fanta čakala samo na mojo potrditev, saj so finance pri nas moja domena.