Mislim da se lahko vsi pasjeljubci poistovetimo s problemom pasjih dlak po stanovanju in oblačilih.

Težko je povedati ali psi s krajšo dlako spuščajo manj dlake kot dolgodlaki psi. Saj ni samo odvisno od dolžine dlake ampak tudi same strukture pasme psa. Zato je dobro, da če nam to predstavlja eden od večjih problemov, se pozanimamo tudi o pasji dlaki že preden ga pripeljemo domov. Moramo tudi upoštevati da na izpadanje pasje dlake vpliva tudi več dejavnikov. Lahko je vzrok tudi pasje prehrane, okolja in tudi letnega časa.

Izbira pasje krtače je zelo pomembna tudi pri gospodinjskih opravilih.

Pasje dlake po stanovanju in v pralnem stroju lahko zmanjšamo že z načinom, da našega hišnega ljubljenčka bolj pogosto češemo. Tako lahko njemu ponudimo še en način razvajanja, skrbimo za še boljši in lepši kožuh, hkrati pa si tudi olajšamo gospodinjska opravila glede čiščenja dlak po stanovanju in posledično tudi na oblačilih. Za vsako pasmo je predvidena svojevrstna nega kožuha, kar pomeni, da je tudi pomembno katero krtačo za pse uporabimo. Nekaterim psom je dovolj le tista gumijasta krtača, ki jo prodajajo tudi v obliki rokavice. To je večinoma primerno za kratkodlake pse. Medtem ko so za dolgodlake pse bolj primerne krtače in glavniki z daljšimi ščetinami. Prav tako si lahko pomagamo z raznimi trimerji, ki odstranjujejo odmrlo staro dlako in tako vzpodbujajo rast dlake. Verjeli ali ne, obstaja tudi sesalec za pasjo dlako, ki odvečno dlako posesa. Pa tudi krtača, ki je prav namenjena za vozle. Takšna krtača je zelo podobna grabljicam, ki pa ima v svojih grabljicah rezilo. Ko se grabljice zataknejo za vozel, te odrežejo zavozlano dlako. Pri vozlih si lahko tudi pomagamo z raznimi spreji za lažje razčesavanje ravno za takšne primere, kjer pošpricamo tam, kjer seje naredil vozel in nato z glavnikom razčešemo.

Tako našemu ljubljenčku poberemo vso odvečno dlako, posledično pa jo ta tudi manj pusti po stanovanju. Zato je takšno opravilo dobro opraviti pogosteje, še posebej pri psih, ki jim dlaka odpada vedno bolj pogosteje.